Prezentare

Prezentare

PREZENTARE

Atestat documentar printr-un document lasat de domnitorul Neagoe Basarab si datat la 13 aprilie 1515 urmat apoi de notarea pe prima harta a Tarii Românesti întocmita de stolnicul Constantin Cantacuzino, localitatea Oltenita este situata în sud-vestul judetului Calarasi ,pe malul stâng al fluviului Dunarea si la confluenta acestuia cu raul Arges, la 65 Km de Bucuresti de care este legata prin D.N. 4 si cale ferata si la 70 Km de municipiile Calarasi si Giurgiu de care este legata prin D.N.31 si respectiv D.N. 4 precum si prin Fluviul Dunarea în ambele directii (Calarasi si Giurgiu). De-a lungul timpului,ea a fost martora a numeroase razboaie duse pe aceste locuri în evul mediu si epoca moderna (incursiunile lui Mihai Viteazu –1594 –1595 – asupra cetatilor turcesti din dreapta Dunarii, ciocnirile si luptele dintre austrieci si turci,etc )
Stema orasuluiDatorita pozitiei sale geografice si beneficiind de un pamânt fertil,vegetatie bogata, fauna diversa,clima temperata etc. si fiind un vad bun de trecere peste Dunare, cap de pod si loc de depozitare de grâne, vama, punct de carantina si granita, Oltenita si-a dobândit un important rol economico-social, lucru ce a determinat fondarea la 23 aprilie 1853 a orasului Oltenita.
În timpul razboiului de independenta, Oltenita s-a constituit ca punct principal de aparare a capitalei, lucru dovedit chiar prin inspectia zonei frontului de catre Regele Carol I al Românie. Luptele desfasurate pe teritoriul orasului în timpul celor 2 razboaie mondiale au facut din Oltenita, o localitate cunoscuta de marii comandanti militari si oameni politici ai vremii.
Ulterior , localitatea s-a dezvoltat din punct de vedere economico-social astfel ca în prezent populatia este de 31.896 locuitori iar numarul agentilor economici a crescut dupa 1990, încontinuu ajungand ca în prezent numarul acestora sa se ridice la 1145 din care 850 societati comerciale, o regie autonoma, 6 societati agricole , etc., multe dintre acestea apartinând intreprinzatorilor particulari.